Bunker Schagen

tel: 072 574 29 84

mob: 06 23 95 12 76

 

T: 072 574 29 84

M: 06 23 95 12 76

Social Media:

Facebook

Twitter

Pinterest

Duitse transformatorbunker uit de tweede wereldoorlog

In 2014 is Niels Bredman Design benaderd een ontwerp te maken voor de bunker in Schagen. Er is een schetsontwerp gemaakt om de goedkeuring te krijgen van de provincie. Na dit akkoord is er een definitief ontwerp gemaakt en in samenwerking met Bouwadviesbureau Winder is de omgevingsvergunning aangevraagd.

Het ontwerp bestaat uit een omgekeerde

L-vorm uit het jaren 80 computerspelletje Tetris, die op een blokje aansluit (de bunker).

Het was de bedoeling een vorm te zoeken die goed zou aansluiten bij de bunker en ook niet ondergeschikt zou zijn daaraan, maar in de juiste harmonie, zo is de vorm van een omgekeerde L die aanhaakt tot stand gekomen. Voor de herbestemming van deze bunker (hoewel nooit gebruikt) was het plan er een hotelkamer in te maken, atelierruimte op het dak en een multifuncionele ruimte voor de regio Schagen, zoals bijvoorbeeld ongestoord vergaderen (in de bunker heb je geen mobiel bereik).

Bron: Noordhollands Dagblad 25 juli 2015

Zicht op serre vanuit de bovenste trap naar het dak.

Dakterras bovenop de bunker.

Glazen vloeren zodat het monument goed zichtbaar blijft.

Doorgang op de eerste verdieping naar de bunker.

In samenwerking met Bouwadviesbureau Winder is het verder technisch uitgewerkt en zijn de tekeningen voor de omgevingsvergunning gemaakt. Om zoveel mogelijk van de bestaande bunker te zien zijn ook op de hoeken van de aanbouw de vloeren van beloopbaar glas gemaakt. De aan- en opbouw van de bunker is op deze manier in evenwicht. In januari 2016 is de omgevingsvergunning voor dit plan verleend.

Het klopt dat er op de aanvraagtekeningen geen meterkast te zien is. De bunker had ook geen aansluiting, daarom is er gekozen om een combinatie van zonnepanelen op het dak met een Tesla Powerwall te maken. Deze Tesla accu slaat de opgewekte energie overdag op, zodat er ‘s avonds ook nog energie is.